PERU (Ayacucho)

In Dutch:

Vormers en reisbegeleiders Luc Van Goethem en Hilde De Voghel streken in mei 2013 in de ViaVia Ayacucho neer om er een opleiding te geven aan Peruaanse touroperators en ondernemende reisgidsen. Joker, Karavaan en ViaVia Tourism Academy zijn de trotse initiatiefnemers van dit project.

De training ‘Tourist Experience Design‘ van de ViaVia Tourism Academy werd aangepast aan de Peruviaanse actualiteit en lokale touroperators en reisgidsen werden er gedurende 5 dagen in ondergedompeld.

De klant centraal in de Andes

De training Tourist Experience Design leerde Marlene, Juan de Diós, “Flash”, Peter en hun collega’s hoe ze belevingsarrangementen kunnen ontwikkelen waarbij de klant centraal staat. Want reizigers willen geïnspireerd worden door betekenisvolle ervaringen op te doen.

Juan de Diós, juwelenontwerper en reisgids, gaat er prat op toeristen een ecologische en avontuurlijke Andeservaring te bezorgen. Hij schreef zich in voor deze cursus omdat hij wilde bijleren over wat Europeanen van toerisme verwachten zodat hij dit succesvol kan toepassen op het belevingstoerisme in de Andes.

Een slimme zet van hem en maar één van de voorbeelden van de professionalisering van de toeristische sector in Peru.

Het eindwerk: een innovatieve tour

Tijdens de cursus brachten deelnemers en lesgevers de toeristische profielen en troeven in en rond Ayacucho in kaart en herbekeken ze bestaande initiatieven in functie van de Europese markt. Ze leefden zich in in de motivatie van een Europese reiziger (dare,share, care!), legden de interculturele ontmoeting onder de loep en de rol van de reisgids of reisagent hierin.

Bij wijze van eindwerk ontwikkelde de groep samen een innovatieve tour in Ayacucho. De creativiteit en trots spatten ervan af en de ambitie om de Joker-brochures te halen is groot!

Solidariteit dankzij het Projectenfonds

Deze opleiding is één van de projecten die ons gezamenlijke Projectenfonds organiseert. Dit solidariteitsfonds van Joker, Karavaan en ViaVia Tourism Academy zet samenwerkingsprojecten op in de landen die we met Joker bereizen. Onze jarenlange expertise in het vormen van reisbegeleiders en onze ervaring met duurzaam reizen zetten we in om lokale gidsen en andere spelers uit de toeristische sector de knepen van het duurzaam toerisme te leren.

Door de betrokkenheid van het plaatselijke ViaVia Reizigerscafé en haar samenwerking met toeristische organisaties uit de regio, kunnen de deelnemers na de opleiding gecoacht worden en hun opleiding concreet toepassen.

Erg belangrijk hierbij: we gaan uit van gelijkwaardigheid! We bundelen onze eigen competenties met die van de deelnemers ter plaatse om zo alle partijen te versterken.

Een kort compilatiefilmpje, met dank aan stagiair Jolan De Becker:

Reviews:

“No se vende el producto, sino las emociones: Men moet niet het product verkopen, maar wel de emoties die eraan vasthangen”, Marlene
“Buenas formas para el aprendizaje, participativo y con muchos ejemplos que se pueden captar rápido, nuevo para la región de Ayacucho: goede methodieken, interactief en met vele direct herkenbare voorbeelden, nieuw voor de regio van Ayacucho”, “El conocimiento de turismo alternativo y vivencial en Ayacucho es interesante y Uau, Huau, Wow …: Het leren kennen van (mogelijkheden voor) alternatief en inleeftoerisme in Ayacucho is interessant en Wow, Wow, Wow”, Flash